top of page

Planera 
Poolbygget

Det är mycket som ska planeras för poolbygget. Utöver budget, storlek och placering på poolen och alla estetiska val som liner och pooltak så är det flera beslut som kan vara bra att tänka på innan som är svåra att ändra sen. Olika lösningar påverkar också kostnaden stort. 

En pump eller sandfilter kan enkelt bytas men antalet lampor, om man ska tappa eller inte eller om man vill ha inbyggt dolt lamelltäcke i poolen är val som är svåra att ändra sen. Liner är också ett dyrt val och som ska räcka minst 10 år så även där är det bra om  man är säker på vad man vill ha. Nedan har vi samlat en del fakta som kan vara bra att läsa igenom innan man kontaktar poolsäljaren. 

Image by Sigmund

Vilken typer av pool finns det? 

 

När man pratar typ av pool handlar det alltså om vilket material väggarna / poolformen är byggd i. Trä. plast, stål, betong, glasfiber är de vanligaste alternativen. Det är bara färdig gjutna plastpooler som har en botten, övriga pooler har bara väggar och står på en plan grund eller betongplatta som man sedan lägger filtmatta på och sen liner alternativt kaklar. 

Vad som påverkar valet av pool avgörs ofta av om man vill ha poolen ovan mark, nedgrävd eller delvis ovan mark samt om man har speciella önskemål som en rund pool eller inifitypool. 

Vilka pooler kan byggas ovan mark? 

De flesta pooler kan vara delvis ovan mark, men ska poolen vara helt ovan mark så behövs i regel en pool som inte måste återfyllas runt om. Thermopooler, förstärkta stålpooler och Swimspa kan stå ovan mark utan att återfyllas runt om. Billiga plastbassänger som bara står uppe under sommaren räknar vi inte in här som riktiga pooler men placeras givetvis också ovan mark. 

Stålpooler (som inte är förstärkta) och träpooler har stag som håller emot vattentrycket och behöver återfyllas, det samma gäller s.k PP pooler och Glasfiberpooler. Givetvis kan man bygga något runt poolen och på så sätt gömma fyllnadsmassorna men det blir i regel dyrt och en ganska klumpig konstruktion som dessutom troligen behöver bygglov. Sådana lösningar går dock utmärkt om man vill ha poolen delvis ovan mark. 

 

Baddjup 

 

Vanligaste djupet är 150 eller 145cm. Tänk på att detta inte blir samma som baddjupet. Man räknar att badjupet blir 5-15 cm lägre än poolkanten eftersom man inte fyller poolvattnet hela vägen upp om man inte kör så kallad owerfloow pool eller infinity (då ligger vattnet precis i kanten) . Miamipools har 145 cm i alla sina pooler, Thermoppoler har vanligen 150 cm som standard och billigare budgetpooler och swimspa har oftast 125- 135 cm 

Detta är alltså hela poolens djup, baddjupet som sagt ca 10 cm lägre. 

En pool ska ofta fungera både för barn och vuxna och det är ganska dyrt att göra en pool med olika djup varför poolen sällan blir djupare än 150 cm och därmed ett baddjup på ca 140. På så sätt kan både barn och vuxna njuta av poolen, tänk också på att en hemma pool tillskillnad från en offentlig pool är en plats som är trevlig att hänga i, dvs stå i poolen och luta sig mot poolkanten. Då vill man vare sig att vattnet når 110 cm eller 200 cm  runt 140 är alltså perfekt. En klassisk hemma pool är därför inte lämplig att dyka i även om det går. 

 

Ett sätt om man vill ha maximera baddjupet i sin pool utan att bekosta owerflow eller infinity är att ta ett smalt breddavlopp. Breddavloppet / skimmern är där vattnet åker in  för filtrering. Den vanliga typen är formad som en fyrkant och vattennivån ska gå till drygt hälften av den. En smal skimmer är förstås smalare och hamnar högre upp och således även vattennivån. 

 

Vissa väljer att ha med en flödesvakt och automatisk påfyllning av vatten. Detta för att man inte ska riskera att vattnet dunstar och hamnar under breddavloppet. Om man inte har läckage eller är borta väldigt länge är det liten risk med vanligt breddavlopp men vid smalt breddavlopp så är risken lite större varför det är rekommenderat att då även ta nivåvakt. 

 

Format

 

Det vanligaste formatet är 8x4 rektangulär pool. Vi brukar rekommendera 10 x 5 för de som villa kunna simma längder (alternativt en en jet swim) och vill man ha en invändig gaveltrappa så rekommenderar vi att minst 7 eller möjligen 6 meter (men hörntrappa smidigare då den stjäl mindre av poolens utrymme). Vanligen är bredden hälften av längden för rektangulära pooler. 

 

Har man väldigt begränsat med utrymme för att bygga pool rekommenderar vi att man tittar på ett swimspa som alternativ. 

Vilka pooler kan byggas i andra former än rektangulär? 

Stålpooler och vissa PP pooler kan fås en uppsjö olika former. Thermopoolen lämpar sig mer för rektangulära pool eller poooler med raka former. Thermopoolen är dock mer flexibel då den byggs med block och man kan därmed även bygga trappa eller sektioner i poolen med blocken. 

 

Vilken pool har bäst isolering? 

Thermopoolen utpekas ofta som den bäst isolerade konstruktionen. Tanken är att den byggs som en termos med isolering både på insidan och utsidan i form av frigolitblock. Övriga pooler kan med fördel kompletteras med isolering när man bygger poolen, men den blir då endast på utsidan av poolen. Den största värmeförlusten sker dock ovanifrån så det viktigaste är värmehållningsperspektiv är ett bra pooltak. 

Grävning 

 

Grävningen ihop med deponi av jordmassorna kan bli lika dyr eller dyrare än själva poolen. Kan man göra grävningen själv genom att hyra en grävskopa och om man kan deponera jordmassorna man gräver upp på sin egna tomt,  kanske återfylla delvis med massorna/gömma under trallen eller dylikt så sparas en hel del pengar in. 

Ett sett att spara pengar på grävning är att inte gräva ned poolen helt. Bygg upp trall, sittplatser eller liknande runt om poolen så den bara delvis är nedgrävd. 

 

Glöm inte att det även ska dräneras runt poolen! 

 

Har man otur stöter man på berg när man börjar gräva och sprängning är galet dyrt. Så kolla gärna upp vad ni har för mark innan.  Ofta kan man lösa problemet med mindre inslag av berg genom att flytta platsen för poolen en aning eller genom att som ovan förslogs ha den delvis nedgrävd bara. 

Man gräver alltid djupare än själva poolen och även runt om för att få plats att jobba. En stålpool och träpool behöver extra utrymme för stöttorna som håller upp poolen (men behöver å andra sidan inte betongplatta) en Thermopool och PP, glasfiberpooler behöver inte lika mycket utgrävnad. 

Isolering under plattan 

 

Ofta kommer offerter för byggnation med isolering under plattan, precis som vi husbygge. Det är egentligen inte nödvändigt, men rekommenderat och i sammanhanget en ganska liten extra kostnad.  Som tidigare nämnde är väggarna viktigare och viktigast är taket, värmen stiger uppåt. Isoleringen har i regel heller ingen betydelse för konstruktionen.  Man räknar med att det handlar om 3-5 % värme man sparar på detta, men det råder lite delade meningar och det är dåligt med studier på detta.  Men för den med tight budget så är det något man kan skippa och behöver ju då heller inte gräva de 10-20 cm extra som isoleringen kräver. 

För den som vill ha ett miljövänligare alternativ till Betong och frigolit och dessutom ett mer beständigt sådant (frigolit isolering har inte så lång livslängd, den har i många fall reducerats markant efter 10-20 år) så finns skumglas som alternativ.  

Teknikrum 

Teknikrummet är där man placerar pump och reningsverk. Pumpen ska i regel placeras under vattennivån för att inte riskera att gå torr och teknikrummet bör inte placeras längre bort än 15 meter. Givetvis går allt att lösa men undantag från detta är ej att rekommendera. Tänk på att teknikrummet behöver avlopp/avrinning. Man får i regel inte koppla poolvattnet direkt till kommunalt avlopp, klorhalterna är bland annat alldeles för höga. Så man behöver en stenkista eller annan lösning för vart vattnet ska ta vägen när man backspolar och tömmer poolen på vatten. Det är stora mängder vatten som kommer vid backspolning så detta är noggrant. Lika så att man inte placerar pump tex. direkt på marken utan en bit upp. (pumpen ska inte översvämmas).

 

Det finns färdiga teknikrum att beställa där pump och filer redan är förmonterat.  

Glöm inte att det även ska dras fram el till teknikrummet och att separat säkring kan behövas. 

Liner 

 

Liner är vad man klär in poolens insida med. Det är i regel en plastduk som beställs antingen enfärgad eller mönstrad beroende på vad man tror är snyggast. Ofta får man ett poolpaket inklusive liner som förslag av poolsäljare. Det är inte alltid det specificeras vad det är för kvalitet på linern. Liner tål nämligen bara ett visst antal grader. Därefter kan den börja tappa form, ge ifrån sig gifter och garantien slutar gälla. Den billigaste formen av liner tål bara 28 grader och det är den som brukar ingå om det är ett billigt poolpaket med liner man hittar. Nästa steg är oftast 32 eller 33 garder och därefter 35 grader.  Vi är ganska ensamma om att erbjuda liner som tål 35 grader. Vanlig liner kallas fabrikssvetsad liner eller påsliners. Vissa poolförsäljare har färdigbeställt liner i vanliga format och färger och har på lager, men normalt tillverkar man liner på beställning vilket tar 3-5 veckors för leverans, under högsäsong och pandemi kan det ta runt 10-12 veckors. 

 

Man kan också svetsa liner på plats. När man lägger linern så blir lätt att  det blir något litet veck någonstans. Men en svetsad liner blir perfekt. Har man en invändig trappa är det särskilt svårt att undvika vecka annars i linern varför många väljer svetsad liner när man har trappa. Svetsad liner, även kallad armerad liner är dock mycket dyrare. En 8x4 pool med invändig gaveltrappa kostar runt 85-90 tkr. Men den är då också dubbelt så tjock, håller längre, tål mer värme och blir veckfri. 

 

Ett tips för att få liner som inte svetsats med mindre veck är att bygga poolen först och sen mäta diagonalen och alla sidor samt eventuell trappa så den blir så måttbeställd som möjligt.  

 

Trappa 

 

Hur ska ni gå ned i poolen? Gaveltrappa längs med ena kortsidan man kan sitta i är populärt men gör allt också dyrare. Linern blir dyarre, trappan är rätt dyr och jobbet blir dyrare. En hörntrappa är nästan lika dyrt som gaveltrappa. Själva trappan i 4 meter bredd-gaveltrappa- kostar ca 27 000 kr. Tänk på att linerkostnaden också ökar, för en 4m bred trappa är extra kostnaden ca 10 000 kr. 

Alternativet är stege. Rostfri stege kostar ca 2500 kr till 5000 kr beroende på kvalitet av stål, antal steg osv. 

Salt, klor eller Baquacil 

 

Det vanligaste är klor men man kan också köra en saltklorniator som skapar klor via salt. En saltklorinator minskar mängden bundet klor. Miamipool och vissa andra kör Baquacil, ett miljövänligt ämne som inte irriterar huden och är mer långstidsverkande. Man måste inte dosera lika ofta. Problemet är att det är svårare att få tag på (dyr fraktkostnad om man beställer online) och vattnet skummar lättare. Fördelen är att slippa klordoften, använda kemikalier mer sällan och mer miljövänligt. Salt kräver en klorinator men övriga alternativ kräver inget speciellt det är bara vilket medel man häller i poolen. 

bottom of page