Planera
Poolbygget
Det är mycket som ska planeras för poolbygget. Utöver budget, storlek och placering på poolen och alla estetiska val som liner och pooltak så är det flera beslut som kan vara bra att tänka på innan som är svåra att ändra sen. Olika lösningar påverkar också kostnaden stort.
​
En pump eller sandfilter kan enkelt bytas men antalet lampor, om man ska ha trappa eller om man vill ha inbyggt dolt lamelltäcke i poolen är val som är svåra att ändra sen. Liner är också ett dyrt val och som ska räcka minst 10-15 år så även där är det bra om man är säker på vad man vill ha. Nedan har vi samlat en del fakta som kan vara bra att läsa igenom innan man kontaktar poolsäljaren.
Vilka typer av pool finns det?
När man pratar typ av pool handlar det alltså om vilket material väggarna / poolformen är byggd i.
Vill man ha en annan form än rektangulär så är materialet avgörande, men förutsättningarna och tillgängligheten på er tomt är också omständigheter som gör att vissa material är mer lämpande än andra.
​
Trä, plast, stål, betong och glasfiber är de vanligaste alternativen. Det är bara färdig-gjutna plastpooler (och helgjutna rostfria pooler) som har en botten, övriga pooler har bara väggar och står på en plan grund eller betongplatta som man sedan lägger filtmatta på och därefter liner alternativt kaklar.
​
Vad som påverkar valet av pool avgörs ofta av om man vill ha poolen ovan mark, nedgrävd eller delvis ovan mark samt om man har speciella önskemål som en rund pool eller infinity.
​
Vilka pooler kan byggas ovan mark?
​
De flesta pooler kan vara delvis ovan mark, men ska poolen vara helt ovan mark så behövs i regel en pool som inte måste återfyllas runt om. Thermopooler, förstärkta stålpooler och Swimspa kan stå ovan mark utan att återfyllas runt om. Billiga plastbassänger som bara står uppe under sommaren räknar vi inte in här som riktiga pooler men placeras givetvis också ovan mark.
​
Stålpooler (som inte är förstärkta) och träpooler har stag som håller emot vattentrycket och behöver återfyllas, det samma gäller s.k PP pooler och Glasfiberpooler. Givetvis kan man bygga något runt poolen och på så sätt gömma fyllnadsmassorna men det blir i regel dyrt och en ganska klumpig konstruktion att bygga 1.5 m meter högt runt om - vilket dessutom troligen behöver bygglov. Sådana lösningar går dock utmärkt om man vill ha poolen delvis ovan mark, alltså att endast kanske 50 cm sticker upp.
Baddjup
Vanligaste djupet är 150 eller 145cm. Tänk på att detta inte blir samma som baddjupet. Man räknar att badjupet blir 5-15 cm lägre än poolkanten eftersom man inte fyller poolvattnet hela vägen upp om man inte kör så kallad owerfloow pool eller infinity (då ligger vattnet precis i kanten). Våra stålpooler från Miamipool har 145 cm i alla sina pooler, Thermopooler har vanligen 150 cm som standard men byggs med klossar så djupet kan anpassas. Billigare budgetpooler och swimspa har oftast 125- 135 cm. Detta är alltså hela poolens djup, baddjupet som sagt ca 10 - 15 cm lägre.
​
En pool ska ofta fungera både för barn och vuxna och det är ganska dyrt att göra en pool med olika djup varför poolen sällan blir djupare än 150 cm och därmed ett baddjup på ca 140. På så sätt kan både barn och vuxna njuta av poolen, tänk också på att en hemma pool tillskillnad från en offentlig pool är en plats som är trevlig att hänga i, dvs stå i poolen och luta sig mot poolkanten. Då vill man vare sig att vattnet når 110 cm eller 200 cm - runt 140 cm är alltså perfekt för de flesta. En klassisk hemma-pool är därför inte direkt lämplig att dyka i, även om det går.
Ett sätt om man vill ha maximera baddjupet i sin pool utan att bekosta owerflow eller göra hela konstruktionen djupare, är att ta ett smalt breddavlopp. Breddavloppet / skimmer är där vattnet åker in för filtrering. Den vanliga typen är formad som en fyrkant och vattennivån ska gå till drygt hälften av den. En smal skimmer är förstås smalare och hamnar högre upp och således även vattennivån. Pahlens rostfria inifinity breddavlopp är extra smalt och är det breddavlopp som får absolut högst vattennivå.
Flödesvakt och automatisk påfyllning av vatten är något man bör se över framförallt om man har smalare breddavlopp. Detta för att man inte ska riskera att vattnet dunstar och hamnar under breddavloppet (ett måste om man tar ininity). Om man inte har läckage eller är borta väldigt länge är risken låg med vanligt breddavlopp men vid smalt breddavlopp så är risken större.
Format & trappa
Det vanligaste formatet är 8x4 rektangulär pool. Vi brukar rekommendera 10 x 5 eller 10 x 4 för de som villa kunna simma längder (alternativt en en jet swim) och vill man ha en invändig gaveltrappa så rekommenderar vi att 7 meter . Vanligen är bredden hälften av längden för rektangulära pooler.
​
Se nedan om man vill ha ett annat format än rektangulär på sin pool.
​
Vilka pooler kan byggas i andra former än rektangulär?
​
Stålpooler och vissa PP pooler kan fås en uppsjö olika former. Thermopoolen byggs med raka formar och kan såeldes i regel bara göras rektangulär eller fyrkantig. PP pooler kan fås ovala eller runda och stålpooler kan fås njurformade, lagun, octagon och oval. Tänk på att linerbyte är lite mer komplicerat vid ovanliga format.
Vilken pool har bäst isolering?
​
Thermopoolen utpekas ofta som den bäst isolerade konstruktionen. Tanken är att den byggs som en termos med isolering både på insidan och utsidan i form av frigolitblock - och helst med isolering även under betongplattan. Övriga pooler kan med fördel kompletteras med isolering när man bygger poolen, men isoleringen blir då endast på utsidan av poolens väggar. Den största värmeförlusten sker dock ovanifrån så det viktigaste är värmehållningsperspektiv är ett bra pooltak, isoleringsförmågan med en thermopool kontra isolerad stålpool är därmed inte så stor som vissa kanske tror, det är taket som är det viktigaste ur isoleringsperspektiv, men för den riktigt energisnåla poolen så har en välbyggd Thermopool de bästa förutsättningarna.
​
Grävning
Grävningen ihop med deponi av jordmassorna kan bli lika dyr eller dyrare än själva poolen. Kan man göra grävningen själv genom att hyra en grävskopa och om man kan lämna jordmassorna man gräver upp på sin egna tomt, kanske återfylla delvis med massorna/gömma under trallen eller dylikt så sparas en hel del pengar in.
​
Ett annat alternativ att minska kostnaden för grävning är att inte gräva ned poolen helt. Bygg upp trall, sittplatser eller liknande runt om poolen så den bara delvis är nedgrävd.
Glöm inte att det även ska dräneras runt poolen!
Har man otur stöter man på berg när man börjar gräva och sprängning är galet dyrt. Så kolla gärna upp vad ni har för mark innan. Ofta kan man lösa problemet med mindre inslag av berg genom att flytta platsen för poolen en aning eller genom att som ovan förslogs bara ha den delvis nedgrävd.
​
Man gräver alltid djupare än själva poolen och även runt om för att få plats att jobba. En stålpool och träpool behöver extra utrymme för stöttorna som håller upp poolen (men behöver å andra sidan inte betongplatta) en Thermopool och PP, glasfiberpooler behöver inte lika mycket utgrävnad.
​
Isolering under plattan
Ofta kommer offerter för byggnation med isolering under plattan, precis som vi husbygge. Det är egentligen inte nödvändigt, men rekommenderat och i sammanhanget en ganska liten extra kostnad. Som tidigare nämnde är väggarna viktigare och viktigast av allt för värmeisoleringen är taket. Värmen stiger uppåt. Isoleringen har i regel heller ingen betydelse för konstruktionen. Man räknar med att det handlar om 2-5 % värmeförlust man sparar på isolering under poolen, men det råder lite delade meningar och det är dåligt med exakta studier på detta. För den med tight budget så är det något man kan skippa och behöver ju då heller inte gräva de 10-20 cm extra som isoleringen kräver.
​
För den som vill ha ett miljövänligare alternativ till Betong och frigolit finns skumglas. Det är dessutom en mer beständig lösning då frigolit har begränsad livslängd och kan om man har otur bli ett myrbo. Nedgrävd frigolit har i många fall reducerats markant efter 10-20 år, medan skumglas har 100 år + livslängd. Skumglas består mestadels av återvunnet glas. Lösningen är ca 2-3 ggr så dyr som betong, men byggs med färdiga element så en svåråtkomlig tomt är inget problem och man behöver inte gräva lika djup.
​
Teknikrum
​
Teknikrummet är där man placerar pump och reningsverk. Pumpen ska i regel placeras under vattennivån för att inte riskera att gå torr och teknikrummet bör inte placeras längre bort än 15 meter. Givetvis går allt att lösa men undantag från detta är ej att rekommendera. Tänk på att teknikrummet behöver avlopp/avrinning. Man får i regel inte koppla poolvattnet direkt till kommunalt avlopp, klorhalterna är för höga för det. Så man behöver en stenkista eller annan lösning för vart vattnet ska ta vägen när man backspolar och tömmer poolen på vatten. Det är stora mängder vatten som kommer vid backspolning så detta är viktigt. Lika så att man inte placerar pump tex. direkt på marken/golvet av teknikrummet utan en bit upp så pumpen inte riskerar att översvämmas.
Det finns färdiga teknikrum att beställa där pump och filer redan är förmonterat.
​
Glöm inte att det även ska dras fram el till teknikrummet och att separat säkring kan behövas.
​
Liner
Liner är vad man klär in poolens insida med. Det är i regel en plastduk som beställs antingen enfärgad eller mönstrad beroende på vad man tror/tycker är snyggast. Vanlig liner kallas påsliner eller fabrikssvetsad då det är som en påse/duk. Ofta får man ett poolpaket inklusive påsliner som förslag av poolsäljare. Det är inte alltid det specificeras vad det är för kvalitet på linern. Liner tål nämligen bara ett visst antal grader. Därefter kan den börja tappa form, ge ifrån sig ftalater och framförallt slutar garantien gälla om poolen utsatts för högre temp. Den billigaste formen av liner tål bara 28 grader. Nästa steg är oftast 32 eller 33 garder och därefter 35 grader. Vi är ganska ensamma om att erbjuda påsliner som tål 35 grader samt ftlatfria liners - dessa finns dock bara som enfärgade. Vissa poolförsäljare har färdigbeställt liner i vanliga format och färger på lager, men normalt tillverkar man liner på beställning vilket tar 3 - 4veckor för leverans, under högsäsong och pandemi kan det ta runt 10-12 veckor. Vi har en leverantör som normalt levererar på 2 veckor och kan erbjuda expressleverans av skräddarsydda liners på 1 vecka.
Man kan också svetsa liner på plats. Dessa tål också 35 grader. När man lägger linern så blir lätt att det blir något litet veck någonstans - om man inte har professionell hjälp. Med en svetsad liner blir resultatet perfekt. Har man invändig trappa eller ovanliga format i son pool är det särskilt svårt att undvika veck i linern varför många väljer svetsad liner när man har trappa. Svetsad liner, även kallad armerad liner är dock mycket dyrare. En 8x4 pool med invändig gaveltrappa kostar runt 100 tkr. Men den är då också dubbelt så tjock, håller längre, tål högre värme och blir garanterat veckfri.
Ett tips för att få liner som inte svetsats med mindre veck är att bygga poolen först och sen mäta diagonalen och alla sidor samt eventuell trappa så den blir så måttbeställd som möjligt. Bor ni Stockholm och anlitar vår poolbyggare Micke så utlovas också ett perfekt resultat med vanlig påsliner om ni har förbeställt.
Trappa
Hur ska ni gå ned i poolen?
Gaveltrappa längs med ena kortsidan, som man kan sitta i, är populärt men gör allt också dyrare. Linern blir dyrare, trappan är rätt dyr och jobbet blir dyrare. En hörntrappa är nästan lika kostsam som gaveltrappa. Själva trappan i 4 meter bredd-gaveltrappa- kostar ca 27 000 kr. Tänk på att linerkostnaden också ökar, för en 4m bred trappa är extra kostnaden ca 10 000 kr. Trappa kan också byggas med sittbänk samt gjutas med block och betong (om man har thermopool).
​
Alternativet är stege. Rostfri stege kostar ca 3 000 kr till 9000 kr beroende på kvalitet av stål, antal steg, vikfäste osv.
Tänk på att stegen ska gå att vika/montera av om ni har ett pooltak.
​
Salt, klor eller Baquacil
Det vanligaste är klor men man kan också köra en saltklorniator som skapar klor via salt. En saltklorinator minskar mängden bundet klor. Ett annat alternativ är Baquacil, ett miljö-ofarligt ämne som inte irriterar huden och är mer långstidsverkande. Man måste inte dosera lika ofta. Nackdelen med Baquacil är att det är svårare att få tag på (dyr fraktkostnad om man beställer online) och vattnet skummar lättare. Vissa pumpar klarar heller inte ytspänningen så du måste ha en anpassad pump som tål baquacil. Fördelen är att man slippa klordoften och allt som klor medför - blekning, farligt för naturen, klåda osv. Det är långtidsverkande, så mindre tid för att dosera medel för att rena poolen och mer miljövänligt än salt och klor.
Salt kräver en klorinator och ska inte förenas med rostfria detaljer. Pump och värmare ska också tåla salt för att inte rosta.
​
Plast eller Rostfritt
​
Lampa, inlopp och breddavlopp kallas för inbyggnadsdetaljer. Fronten till dessa är byggd i plast eller i rostfritt.
Då dessa val är under vattenytan ( utom breddavloppet som delvis är ovan ytan) är det sällan något man tänker på men det utgör likväl en del av poolens estetik. Plastvalen kan fås i antracit färg men är oftast vita.
​
Det är stor prisskillnad mellan plast och rostfritt. Givetvis är rostfritt mer beständig/hållbart men kan inte förenas med salt om man vill ha det i poolen och är ca 3 gånger så dyrt som plast.
​
Jetswim, massage, infinity och Overflow
​
Planera i förväg för eventuella detaljer som förhöjer lyx och komfort. Jetswim kan inte förenas med Baquacil , då börjar hela poolen skumma. Infinity och overflow lämpar sig bäst för PP pooler eller våra rostfria pooler från Poolexperten (Miamis kan inte fås i detta alternativ) men kan även byggas i Thermopool version, vilket i regel dock kräver platssvetsad liner. Massagemunstycken kan fås inbyggda i poolen vid tillexempel en sittbänk, som tillval i våra PP pooler eller i thermopooler med då endast som rostfria jetmunstycken. PP poolerna kan fås i plast och därmed även kombineras med saltklorinator.
​
Kontakta oss för hjälp och förbehållslös offert
​
​
​
​
​